€/$ Savaşında Borsalar

Görünen ABD krizinden sıyrılmak isteyen € bölgesinde sinsice değer kaybettirilen € sayesinde ticaretin küçülmek zorunda kaldığı dünyada pazar paylarını en azından kaybetmeme derdine düşülmesi sonucu ABD tüm dünyaya $ pompalayarak karşı bir atağa geçerek krizin faturasını başkalarına ödetme operasyonuna başladı veya başlamak üzere.

Parite 2$ = 1€ diyenler oldukça şahinleşecek gibi. Özellikle Barack Huseyin OBAMA dünyaya daha fazla mal satabilmek için tüm fırsatları değerlendirecek. ABD nin bundan başka da yapabileceği fazla da bir şey yok.

$\’ın değer kazanması ile güçlenen ABD ihracatı dengeye oturana kadar devam edecek olan bu sistem sayesinde ABD kökenli şirketler değer kazanmaya başlarken, diğer ülkelere ait şirketler değer kaybetmeye belki de iflas etmeye devam edecekler. ABD yardımcı olmak için bu ülkelerden mal alarak ithalat yapmak yerine $ borcu vermeye devam edecek ve $\’ın değerinin kaybolmasını da bu yöntemle desteklemiş olacak ve yakın bir zamanda € bölgesi ülkelere bile ABD\’ye göbek bağı ile bağlanmış olacaklardır. Bu ülkelere Rusya ve Çin de bağlanacaktır. Bu belki de ABD\’nin yeni savaşlar açabilecek ekonomik gücü de toparlamasına neden olabilir.

Bu senaryo doğrultusunda ABD ile diğer ülke borsaları birbirinden etkilenecek olmalarına rağmen bazı ülkelerde iflaslar ve batmalar nedeniyle ciddi çöküntüler yaşanabileceğini düşünüyorum.

Leave a Comment