Zeka Soruları

Yüzyılın zeka soruları geldi, sıcak sıcak hemen sunuyorum:

Büyük tahta bir fıçınız var ve içi tamamen bira dolu. Fıçı yerde duruyor ve tamamen kapalı. Her türlü malzemeniz var. Fıçıyı yerden kaldırmadan, altına herhangi birşey vs sokmadan üzerine öyle birşey ekleyin ki ağırığı eksilsin.

Büyük bir spor salonundasınız. Salon tamamen kapalı, yani hiç esinti yok. Elinizde bir hentbol topu var. Top herhangi bir yere bağlı değil. Bu topu öyle bir şekilde fırlatın ki hiç bir yere çarpmadan dursun ve size geri gelsin.

Kuzey güney doğrultusunda, eni 50 metre, boyu 5 km olan bir adadasınız. Siz güney ucuna 200 metre yakındasınız. Adanın kuzey ucunda birkaç ev var, yaz ortası ve adanın geri kalan her tarafı uzun kuru sarı otlarla kaplı. Kuzeyden güneye yani size doğru saatte 2 km hızla rüzgar esiyor. Öğle vakti ve güneş tepede parlıyor, hiç bulut yok. Yağmur şansınız görünmüyor.
Bir anda adanın kuzey ucundaki evler yanmaya başlıyor ve rüzgarın yardımıyla otları da yakarak yangın size doğru ilerliyor. Üzerinizdekiler: şapka, tişört, şort, sandaletleriniz, güneş gözlüğünüz, günlük gazete ve yakın okuma gözlüğünüz, anahtarlar, cüzdanınız ve içinde birkaç kağıt para ile biraz bozukluk ve küçük bir pet şişe su.
Adanın üzerinde kalmak şartıyla yangından nasıl kurtulursunuz?

Bizim apartmanın 10. katındakilerin okula giden bir çocukları var. Çocuk her sabah evden çıkıyor, asansörle zemin kata iniyor ve okula gidiyor. Her akşam okuldan sonra da apartmana giriyor, asansöre biniyor, 5. kata çıkıyor, asansörden iniyor ve geri kalan beş katı yürüyerek çıkıyor. Asansörde herhangi bir bozukluk yok. Neden böyle yapıyor?

Teknenizle ıssız bir adaya yanaştınız. Adaya gitmek için bir sandal indirdiniz, tekneden bir ip merdiven sarkıttınız ama merdiven sandaldan 30 cm. yüksekte kaldı. Bölgede med-cezir oluyor ve sular yükselmeye başladı. Sular saatte 10 cm yükseldiğine göre kaç saat sonra (3 saat değil) ip merdiven sandala değer?

Bu gerçektir: Bir ilkokulun öğrencileri arasında yapılan araştırmaya göre, çocukların ayakkabı numaraları ile karmaşık matematik problemleri çözebilmeleri arasında doğru orantı bulunmuş. Yani büyük ayaklı olanlar daha karmaşık problemleri çözebilmişler. Neden?

Hadi bakalım, şimdilik bu kadar yeter. Sonraya da kalsın. 🙂

Leave a Comment