Nerede Yanlış Yapıyorum

Ok, lafı dolandırmaktan bıktım. Ben 25 yaşında güzel (olağanüstü güzel) bir kızım. Ayrıca anlaşılır ve harikuladeyim. New York\’lu değilim. Evlilik için yıllık en azından 500\’000.00 USD geliri olan bir adam arıyorum. Kulağa ne kadar garip geldiğinin farkındayım ama şunu da düşünün ki yıllık yarım milyon dolar New York gibi bir yer için orta sınıf sayılabilecek bir gelir. Yani çok abartmıyorum sanırım. Var mı buralarda yıllık yarım milyon dolar kazanan biri? Ya da onlardan birisinin karısı? Bana ipucu verebilir misiniz? Yıllık 200-250 bin dolar kazanan bir iş adamıyla ilişkim oldu ama maddi anlamda engellerle doluydu. 250 bin dolar bana Batı Central Park\’ta yaşamayı vaat etmeye yeterli değil. Yoga derslerinden tanıdığım bir kadın bir yatırım danışmanıyla evlendi ve şu an Tribeca\’da yaşıyor, o kadından eksik hiçbirşeyim yok. O zaman o neyi doğru yapıyor? Nasıl onun seviyesine erişebilirim?Aşağıda sorularımı sıralıyorum:

  • Bekar zengin adamlar nerelerde takılıyorlar? Bana belirli bar, restoran isimleri verebilir misiniz?
  • Bir eşten beklediğiniz nelerdir? Lütfen dürüst olun beyler, duygularımı incitmekten korkmayın.
  • Özellikle bir yaş aralığını hedeflemeli miyim? (bu arada ben 25 yaşındayım)
  • Neden kuzeydoğu tarafındaki savurgan hayat yaşayan kadınlar bu kadar basitler? Zengin adamlarla evli ama onlara hiçbir şey sunamayacak kadar \”düz, basit\” kadınlar gördüm. Diğer yandan, barda tek başına oturmaya mahkum olmuş inanılmaz hatunlar? Buradaki sorun nedir?
  • Hangi meslek gruplarına bakmam lazım? Herkes avukat, yatırım danışmanı, doktorları bilir. Bu adamlar gerçekte ne kadar kazanır ve nerelerde takılırlar? Şu hedge fund\’cıların takıldıkları yerler nereler?
  • Evlilik yada sadece kız arkadaş olma konusunda nasıl karar verirsiniz?

Ben sadece \”evlilik\” arıyorum.

Lütfen hakaret edecek şeyler yazmayın. Ben burada kendimi dürüstçe ortaya koyuyorum. Bütün güzel kadınlar yüzeyseldir en azından ben öyleyim. Çıkamayacağım adamlar aramıyorum, görünüşü, kültürü, zevkleri uymayan.

İşte finansçı dostumuzun zekice analizi ve verdiği yanıt:

Yazınızı büyük bir ilgiyle okudum ve ikileminizi son derece anlamlı buldum. Size şu analizi sorununuz için sunuyorum:

Öncelikle ben sizin zamanınızı harcamıyorum. Yıllık yarım milyon dolardan fazlasını kazanan biri olarak sizin kriterlerinize uyuyorum. Bunu belirttikten sonra ne düşündüğüme gelince: Tüm yönetim, işletme kurallarını bir kenara bırakalım, öneriniz basit bir ticaret: Siz ortaya güzelliğinizi ben de paramı getiriyorum.

Benim gibi bir adam için teklifiniz sırdan, basit ve boktan bir iş teklifi. Bakin neden? Buraya kadar güzel, sorun yok. Ama söyle bir mahzur var ki, zamanla sizin güzelliğiniz sönecek ama benim gelirim sürekli artmaya devam edecek. Aslında benim gelirim büyük ihtimal artacak ama şurası kesin ki siz gittikçe güzelleşmeyeceksiniz.

İktisadi terimlerle açıklamak gerekirse siz değer kaybeden bir kıymetli varlık (asset) iken ben değer kazanan kıymetli bir varlığım. Ayrıca sadece değer kaybetmiyorsunuz, değer kaybetme hızınız da gittikçe artıyor.

İzin verin açıklayım: Şu an 25 yaşındasınız ve önümüzdeki 5 yıl için bu müthiş güzelliğiniz devam edecektir ama her geçen yıl ise azalacaktır bu. Hele 35\’e geldiğinizde kafanıza bir taş düşecektir.

Wall Street terimleriyle de açıklamak gerekirse, sizi bir ticari pozisyon (trading position) olarak düşünebiliriz: Alış değil ve tut (not a buy and hold) Yani engel: Evlilik. Ticari yaklaşımla sizi satın almak mantıklı değil (bu benden istediğiniz şey) Onun yerine leasing etmeyi tercih ederim!

Belki çok acımasız olduğumu düşünüyorsunuz ama sunu söylemeliyim ki eğer param gidecekse, yani siz de güzelliğiniz gittikçe azaldığı için, bir çıktıya \”out\” ihtiyacım var. Bu kadar basit. Dolayısıyla bu anlamda evlilik yerine çıkma \”dating\” durumunda mantıklı olur.

Bundan konudan ayrı olarak, kariyerimin ilk yıllarında etkin marketler ile \”efficient market\” ilgili çalıştım. Şunu merak ediyorum. Sizin gibi cazibeli, güzel ve harikulade bir güzellik nasıl olur da aradığını şu ana kadar bulamaz? Dolayısıyla güzelliğinizle ilgili bahsettiklerinize inanmakta zorluk çekiyorum.

Bu arada, her zaman kendiniz için para yapabilecek bir yol bulabilirsiniz ve sonra bu zor konuşmalara gerek kalmaz.

Ama şu da var ki, siz yine de yolunuzu bulacaksınız. Klasik \”pump and dump\”! (hisse senedi fiyatlarıyla ilgili yanlış, yanlı yorumlar sonrasında fiyatlarının birden artıp sonrasında sönmesi)

Umarım söylediklerim sizin için yardımcı olur. Ve söylediğinim gibi eğer leasing olayına girmeye karar verirseniz, haberim olsun.

New York etkileyici bir yer…

Leave a Comment