Avrupa Birliği TSK\’ya saldırdı
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında en üst düzey organ olan bakanlar düzeyindeki Ortaklık Konseyi, salı günü Brüksel\’de toplanacak. AB, toplantı için hazırlanan ortak pozisyon belgesinde Türk ordusunu hedef aldı. TSK\’ya olan düşmanlığını her fırsatta dile getiren AB, AKP\’nin önüne koyacağı belgede Türk Silahlı Kuvvetler\’in yasalara aykırı bir şekilde siyasi nüfuz kullandığını öne sürdü. Belgede ayrıca üst düzey komutanların hem iç hem de dış politika konularında yetkilerini aşan açıklamalar yaptıkları iddia edildi.
AKP\’ye övgü…
AB Haber\’e göre, savunma harcamalarının parlamento tarafından denetiminin kuvvetlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildiği belgede siyasi reformlara ilişkin olarak da 2008 yılında siyasi reformlarda sağlanan ilerlemenin yeterli olmadığı belirtilirken Türk hükümetinin siyasi reformlara hız verme vaadinin ise memnunlukla karşılandığı dile getirildi. Bu kapsamda yeni bir tam zamanlı başmüzakereci atanmasından duyulan memnuniyete de metinde yer verildi. AKP hükümetinin yeniden gündeme getirdiği anayasa değişikliklerine de değinen AB, hükümetin anayasa değişikliği çabalarından memnuniyetini ifade etti. Metinde hükümete, ilgili anayasa maddelerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Venedik Komisyonu\’nun görüşleri çerçevesinde değiştirme çağrısı yapılıyor. Ombudsmanlık konusunda ise, ilgili düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin not edildiği ancak bu kurumun Türk yargı sistemine dahil edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Erivan ile yakınlaşmaya tam destek
Avrupa Birliği ortak pozisyon belgesi taslağında, AKP hükümetinin Güney Kafkasya ve Orta Doğu\’da oynadığı etkin ve yapıcı rolden memnuniyet duyulduğu ifade ediliyor. Benzer bir memnuniyet, söz konusu bölgesel konularda Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yakın siyasi diyaloğun varlığı nedeniyle de dile getiriliyor. Ayrıca AB\’nin, Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirme yönünde attığı adımlarda Türkiye\’yi desteklediği ve iki ülkenin bu konuda 22 Nisan\’da imzaladığı yol haritasını memnuniyetle karşıladığı bildiriliyor.
\’Ruhban Okulu\’nu açın\’ dayatması
Taslakta dini azınlıkların ve Alevilerin, vakıf malları, üçüncü kişilere geçmiş malları ve gayrimenkulleri konusunda hukuki zorluklarla karşılaştığı hatırlatılıyor. Ayrıca Heybeliada Ruhban Okulu\’nun açılması ve ekümeniklik tartışmasının da yakından takip edildiği ifade ediliyor. Kürtlerin kültürel hakları çerçevesinde TRT Şeş\’in ve Ermenice yayın yapan bir radyonun kurulmasını memnuniyetle karşılayan AB, Rum azınlığın eğitim ve mülkiyet sorunlarını gündeme getiriyor. Türk Ceza Kanunu\’nun 301\’inci maddesindeki değişikliği olumlu olarak değerlendiren AB, kamu görevlilerini basın özgürlüğüne saygı göstermeye çağırıyor.
0 Comments.