Sizlerden Yardım İstiyorum!

Bu köşede daha önce bazı detaylarını yazdım ama elime yeni bilgi ve belgeler geçtikçe \”daha da rahatsız oluyorum\” ve inanamama katsayım artıyor. Lafı uzatmayacağım; aşağıda özet halinde yazacaklarımın bütün Türkiye\’de yayılması için hatta bizi yönetenlere \”her yerden mektuplarla, fakslarla, mesajlarla\” yağmur olup yağması için sizlerden yardım istiyorum. Karar vericileri uyarmalıyız! Onların çok işi olabilir, algılamaları karıştırılmış-bozulmuş olabilir ama bizler, dışarıdan bakarken gördüklerimizi aktarmalıyız!

Sevgili dostlar, ana soru şu; bütün pisliği ve maddi yükünü çektiği ve bütün haklarını Avusturya\’da bir şirkete devrettiği bu projeden Türkiye\’nin kazancı ne?

Şimdi sizlerden \”her yere yayın\” diye rica ettiğim detaylara geçelim;

  1. 6 milyar dolarlık bir proje olan Nabucco Projesi ile ilgili olarak, Avrupa ülkeleri tarafından hükümete ve bakanlığımıza \”Karar mekanizmaları nda yer almayacaksınız\” yönünde bir baskı var!
  2. Nabucco Projesi\’nde, inşa edilecek münhasır boru hattının en büyük bölümün Türkiye\’den geçecek olmasına rağmen, Avrupa ülkelerinden gelen bu baskının sebebi Türkiye\’nin \”düşünemez hale getirilip\” ipin ucunu kaptırması!
  3. Bu proje kapsamında en büyük yatırımı Botaş yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacağı planlanmakta. Ancak 6 ortaktan oluşan Nabucco Projesi\’nde her ülke tüm haklarını, Avusturya merkezinde kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBH\’ye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumda. Kabul edilen bu duruma göre Türkiye bu anlaşmadan dolayı bütün haklarını kaybedecek.
  4. Nabucco Projesi\’nde yer alan bu 6 ortağın, Nabucco Gas Pipeline International GMBH\’ye ortaklık hissesinin ülke bazında ne olduğu bile belli değil!
  5. Nabucco Gas Pipeline International GMBH\’nin Avusturya\’ya ödeyeceği vergilerden bu 6 ortak nasıl faydalanacak, bizi sırtımızdan kazanılan para Avusturya devletine vergi olacak!
  6. Nabucco Gas Pipeline International GMBHi, ilgili ortaklara sadece taşıma tarifesinden iletim bedeli ödeyecek yani Türkiye \”hava alacak.\” Ana borunun geçeceği en önemli ortak Türkiye diğer 5 önemsiz ortak gibi değerlendiriliyor ve değerlendirilecek.
  7. Nabucco Gas Pipeline International GMBH, boru hatlarındaki tasarruflarda tek yetkili olacak ve Türkiye\’nin bu tasarruflarda ne kadar payı ve yetkisi olacak tamamen belirsiz!
  8. Bu konuda, hükümetlerarası anlaşma imzalanması, Avrupa ülkeleri tarafından ısrarla istenmekte olup, Türkiye\’nin atacağı adımın ne olacağı konusunda ortada bir devlet politikası yok!

Sevgili dostlar, bu proje kapsamında en büyük yatırımı Botaş yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacak. Ancak 6 ortaktan oluşan Nabucco Projesi\’nde her ülke tüm haklarını, Avusturya merkezinde kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBH\’ye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumda. Böyle bir yapı içinde diğerlerine göre kat kat fazla yatırım yapacak Botaş ve binlerce kilometre toprağını kullandıracak Türkiye de maalesef \”teslim olmuş\” durumda!

Sonuç: Bu gerçekleri bütün Türkiye\’ye anlatmama ve \”bu haksızlıkların\” yetkililer tarafından farkedilene kadar \”mesaj, faks, mektup\” olup yağmasına lütfen yardım edin! Sizin çocuklarınızın geleceğini çalmasınlar diye savaşıyorum, lütfen yardım edin!

Leave a Comment