Geçtiğimiz yıl dünyanın birçok yerinde finans sistemi çöküp, milyonlarca yatırımcı milyarlarca dolar zarar ederken New Yorklu hedge fon yöneticisi John Paulson nasıl 20 milyar dolar kazandı?
The Wall Street Journal\’de Gregory Zuckerman tarafından \”Greatest Trade: How You Can Make $20 Billion\” başlığıyla kaleme alınan yazıda, Paulson\’ın iki yılda 20 milyar doları nasıl kazandığı sorusuna cevap arındı.
Paulson\’ın şirketi, 2007 ve 2009 yılları arasında gayrimenkul piyasası ve büyük finans kuruluşlarının tersine hareket ederek, 20 milyar dolar kazandı. Bu kazançtan Paulson\’a düşen kısmın 4 milyar dolar olduğu bilinirken, yatırımcının günlük kazancı 10 milyon dolardan daha fazla bir miktara ulaştı.
Bu rakam çok kazanmaları ile bilinen yazar J.K Rowling, ABD\’li talk show sunucusu Oprah Winfrey ve golf oyuncusu Tiger Woods\’un 2007\’deki toplam kazançlarının dahi üzerinde gerçekleşti.
Gayrimenkul Krizini Önceden Gördü
Gayrimenkul sektörünün er ya da geç çökeceğine inanan Paulson, 2006\’da riskli mortgage yatırımları olarak gördüğü yatırımlar için 1 milyar dolarlık teminat satın aldı. Konut piyasasındaki balon patlayıp, mortgage kredileri çöktüğünde ise Paulson\’ın satın aldığı teminatın değeri zirve yaptı.
Şirketler Çökerken O Kar Etti
Paulson\’un fonlarından biri bu dönemde bir yılda yüzde 500 yükselirken, 2008\’e gelindiğinde değer kaybedeceklerini ön görerek mali hisselerini azaltan hedge fon yöneticisi, şirketler teker teker çökerken yine kâr etti.
WSJ, ortalama yatırımcıların da bu başarıdan çıkarabileceği dersler olduğuna işaret ettiği analizde, \”Bu derslerin hiçbirinin sonuç getirme garantisi olmasa da Paulson ve birkaç benzeri ismin başarısı Wall Street\’ın kıdemli isimleriyle yarışmak isteyen küçük çaplı yatırımcılara cesaret verir nitelikte\” ifadesini kullandı.
İşte WSJ\’ye göre Paulson\’ın 20 milyar dolarlık kumarından çıkarılabilecek sekiz ders:
- Uzmanlara Güvenme
2007-2008 yıllarında yaşanan konut krizinde Wall Street uzmanlarının da güvenirliğine garanti verdiği mortgage destekli menkullere yatırım yapan ticari ve yatırım bankaları büyük zarar etti.
Ders: Uzmanlara bile şüpheyle yaklaşın. - Fiyat Balonları Sıkıntısı
Bazı akademistler finans piyasalarının daha etkin hale geldiğini belirtmesine rağmen son yıllarda konuttan, enerjiye, teknolojiden, Asya kurlarına kadar birçok alanda yaşanan balonlar, piyasaların hareket alanlarının kısıtlandığını gösterdi. Bugün aynı çözüm önerilerini takip eden her çaptan bütün yatırımcılar olası bir sıkıntıda bir çıkış stratejisi uygulayacak gibi görünüyor.
Ders: Bir çıkış stratejiniz olsun. - Borç Piyasalarına Odaklanın
Birçok yatırımcı borsalardaki iniş ve çıkışları takip ederken, borç piyasalarında nelerin olup bittiğiyle ilgilenmiyor. Bu büyük bir hata. Gelişmiş piyasalarda görülen sıkıntı belirtileri çok fazla gün yüzüne çıkmıyor. Riskli mortgage tahvili piyasasında yaşanan sıkıntı buna güzel bir örnek oluşturuyor.
Ders: Borç piyasaları, sorunları öne çıkarmada borsadan daha çok işe yarayabilir. - Yeni Yatırımlarda Uzmanlaşın
Paulson, borçları teminat altına alan Kredi Temerrüt Takaslarına (CDS) yatırım yaparak büyük kazançlar elde etti. Paulson ve ekibi kredi temerrüt takaslarına yönelik pek bir bilgiye sahip değildi ama kendilerini bu konuda geliştirdi.
Ders: Kendinizi yeni finans araçları konusunda geliştirin. - Teminat Ödemeleri
Birçok yatırımcı konut piyasasından zarar görmekten korktu ama çok az Kredi Temerrüt Takasları (CDS) gibi teminat araçlarını kullanmayı tercih etti. Yok pahasına satılan evlerle, oldukça ucuz olan teminatları almayarak daha fazla zarar eden uzmanlar, ilk başta bu seçeneği gör ardı etti.
Ders: Sigorta yaptırmanın değerini küçümsemeyin. - Deneyime Güvenin
Son ekonomik durgunlukta kazanların büyük bir kısmı orta yaşlı yatırımcılar oldu. Kariyerlerinde daha öncede ekonomik durgunluklar gören bu yatırımcılar sadece güzel günlerde iş yapan meslektaşlarının önüne geçti.
Ders: Tarihi bakış açısı değerli bir araç olabilir. - Yapılan Yatırıma Aşık Olmayın
Paulson 2008 yılında karşı pozisyon aldığı bankalar ve finans şirketleri konusunda 2009 başlarında bir önceki yıla kıyasla daha cesur adımlar atar hale geldi. Bu adımları atmasında kurumların bilançolarını iyileştirdiğine karar vermesi önemli bir etkendi.
Ders: En iyi ticaret bile sonsuza kadar sürmez. - Şans Faktörü
2006\’nın başlarında, Paulson gayrimenkul sektörünün batacağı konusunda çok kararlıydı ve yaşanan düşüşten kâr etmeyi başardı. Bazı gayrimenkul sektörü uzmanların konutların fiyatlarının abartıldığına karar verdi ama zararı kaldıramadı.
Ders: Sektör çok garanti görünse bile tek bir sektörde fazla risk altına girmeyin.
0 Comments.