Minimum İnternet Hızımız Ne Alemde

Ekim ayı ortalarında Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM \”Minumum hız 512 K\’ya çıkacak\” diyip bizi sevindirmişti. Hatta şöyle ifade edelim; Avrupa\’da en düşük hızın 2 Gbps \’leri bulduğu, 10 Gbps \’lik bağlantıların konuşulduğu dönemde bile olsak, 512 K \’ya fena halde sevinmiştik çünkü Bakan \”hızlar 2\’ye katlanacak, fiyatlar aynı kalacak\” demişti. Tüm ADSL kullanıcıları heyecanlandı.

Bu operasyona ait 7 Aralık 2005 tarihinde Osman COŞKUNOĞLU \’nun sorduğu sorulara nihayet Binali YILDIRIM lütfedip bir cevap vermiş. Hoş biz hangi soruya yanıt verilmiş olduğunu anlamamış olsam da, soruları ve yanıtları aktarayım dedim. Hangi soruya bu yanıtların verildiğini anlayan beri gelsin…

Osman COŞKUNOĞLU \’nun soruları:

  1. Daha önceki açıklamalarınızda, limitsiz ADSL bağlantı hızının ikiye katlanacağı ama bağlantı ücretlerinin değişmeyeceğini bildirmiş olmanıza karşın, neden yeni açıklanan tarifelerde ADSL bağlantı ücretleri % 100 arttırıldı?

    Her nekadar ADSL bağlantı hızı şimdi 256 Kbps\’den 512 Kbps\’e çıkartılıyorsa da sizin daha önceki açıklamalarınızda bu hız artışının fiyat artışına neden olmayacağını söylediğinize göre, bu sözünüzden neden vaz geçtiniz?

  2. Limitsiz kullanıcılar Türk Telekom\’un ADSL kapasitesini zorluyorsa, neden kapasite arttırıcı yatırımlar gerçekleşmedi. Türk Telekom karlı bir kuruluş olmuş olduğu halde, böylesine hızlı gelişen bir sektörde neden yatırımlarda bu kadar geride kaldı?
  3. Gelir düzeyi Türkiye\’nin çok üstünde olan ve gelir dağılımı Türkiye kadar adaletsiz olmayan ülkelere göre bile Türkiye\’de internet erişiminin daha pahalı olması nasıl açıklanabilir?
  4. Türk Telekom\’un özelleştirilmesi, tüm yurttaşlarımıza ucuz internet sağlanmasını nasıl etkileyecektir?
  5. \”Sayısal uçurum\” olarak ifade edilen durumu iyileştirmeye, internete erişebilenler ile erişemeyenler arasındaki farkı gidermeye yönelik politikalar ve stratejiler Bakanlığınızca geliştirilmiş midir? Geliştirildiyse bu politikalar ve stratejiler nelerdir?

Binali YILDIRIM \’ın yanıtları:

256 Kbps limitli kullanıcılarının kotaları sabit tutularak hızları iki katına çıkarılmıştır. 512 Kbps limitli kullanıcılarının 5 GB olan kotaları, ücrette hiçbir değişiklik yapılmadan 6 GB\’e yükseltilmiştir.

Abone sayısının artması, yatırım maliyetlerinin zaman içinde azalması sonucu icretlerde indirime gidilmesi mümkün olmaktadır. Türk Telekom, ADSL hizmetinin verildiği zaman içinde abone sayısını giderek arttırmış olup, mümkün olan her fırsatta tarife indirimi ve hız arttırımı yapmıştır.

Bundan sonraki dönemlerde de hız arttırımlarının ve fiyat indirimlerinin yapılmasına yönelik çabalar devam edecektir. ADSL hizmeti için gerekli altyapının iyileştirilmesi hususunda dinamik bir çalışma yapılmaktadır. Herkesin genişband internet erişimine en uygun koşullarda sahip olabilmesi için azami gayret gösterilmektedir.

Soru nasıl yanıtlanırmış öğrendik mi?

  1. Cevaplar soruları karşılıyor veya bir çözüme ulaştırıyor mu? Karşılamıorsa, hangi sorular cevapsız kalmış?
  2. Bu sorular yeniden nasıl sorulsa tam olarak cevap alınabilir? Yani yeni sorular neler olmalıdır?
  3. ADSL hızlarındaki olay hakkında siz neler hissediyorsunuz?

TT Yurtdışı Kapasitesi adresinde \”Türk Telekom\’un yurtdışı kabloları zaman zaman kopuyor; ADSL bağlantıların hız düzeyi ise zaman zaman düşüyor; Bu konuda turk.internet.com okuyucuları neler düşünüyor\” diyen bir blog sitesi ve mesajlara kullanıcıların gönderdiği yorumlar mevcut. Bir bakın bakalım ne var ne yokmuş diye.

Leave a Comment