Aydın Doğan ve RTE Kavgasının Nedenleriyle Sonuçları

Bugüne kadar Erdoğan hep basınla kavgalarından karlı çıktı. Ama bu kez pek şansı yok gibime geliyor. Çünkü kavgayı tüm demokratik değerlerden uzaklaşmış, diktatöryal biçimde yapıyor. Mağdur değil, zalim yönü ağır basıyor.

Aslında Doğan\’la dedikodu düzeyinde tartışmak son derecede yanlıştır. Sen Başbakansın. Ülkeyi yönetiyorsun. Tüm imkanlar elinde. 6 yıldan beri bu Aydın Doğan şirketlerinin yasadışı birşeyleri varsa hesabını sorman, yargı önüne çıkarman gerekirdi. RTE tarafından yaratılan bu kayıkçı kavgasının tek amacı Deniz Feneri ve diğer yolsuzluk olaylarını arka plana atmak, tartışılmasını konuşulup yazılmasını olabildiğince engellemektir. Ben artık böyle öfke dolu bir Başbakanı haklı dahi olsa bas bas bağırırken ve onu izleyen partililerinin avazı çıktığı kadar Doğan\’ı yuhlamalarını seyredemiyor, tahammül edemiyorum! Olmaz böyle… Bir ülke böyle yönetilmez.

Bakın ne diyorlar:

Daha bir kaç ay önce size burada birşeyle söylemiştim, eminim o zaman kimsenin dikkatini çekmedi ama şimdi çekecek…

Ne demiştik; 2008 de Türkiye\’ye gelen dış kaynaklı sermaye geçen seneye göre yarıya düşerken Türkiye\’den dışarı kaçan döviz (artan petrol-doğalgaz-kömür-madeni yağ fiyatları nedeniyle) iki katına çıkmıştır. Kısaca PARA BİTMİŞTİR. Para bittiği içinde AKP ile sivil-asker tüm kuruluşlar arasında kavga çıkacağını iddia etmiştik hatta ilk önce Akp-medya kavgası olacağını ardından AKP\’nin TÜSİAD ve sendikalar gibi sivil örgütlerlede arasının bozulacağını yazmıştık.

İşte tam tahmin ettiğimiz gibi oldu ve RTE abi kendisine çok iyi davrandığı halde doğan gurubuna savaş açtı. Neden? Çünkü PARA BİTTİ. Halbuki Doğan Gurubu bu güne kadar hiç kimseye olmadığı kadar AKP\’ye destek çıktı…

Siz genede merak etmeyin, Tayyip\’in gücü Doğan Gurubu\’na yetmemiştir. Yetseydi çenebazlar gibi bu kadar laf etmezdi. Zaten RTE nin böyle durmadan konuşarak sataşmasının sebebi Aydın DOĞAN\’a gücünün yetmemesidir. Bunun öfkesiyle konuşuyor. Aydın Abi de dikkat etsin, ne de olsa RTE tedarikli dolaşıyor, arka cebinde çakısı hazır.

Doğan Gurubu hisselerine gelince… Zaten Doğan kağıtları her zaman piyasa ortalamasından fazla ve hızlı düşerler-çıkarlar. Herhalde Sabah Gazetesi\’nin tahtasının kapanması ve Uzan Gurubu\’nun başına geleneler medya sektöründe bir risk pirimi doğurdu… Doğan hisselerinin ortalamalardan fazla düşmesi bu nedenle normal. Dediğim gibi AKP\’nin gücü Doğan\’a yetmiyor. Bunun siniriyle konuşup duruyorlar ama bu gerilim nedeniyle Doğan kağıtlarının zarar görmesi de kaçınılmaz.

Küresel sermaye hareketlerinin azalması, tüm dünyadaki beceriksiz iktidarların foyasını meydana döktü. Beceriksizliklerini gizleyenler borçlanma silahlarını da kaybedince ekonomideki kontrollerini de yitirdiklerini anladılar ve sağa sola saldırmaya başladılar. Bu ara dünyanın neresinde bir kavga görürseniz, sebebini biliyor olacaksınız: PARA BİTTİ.

Kavga daha bitmedi. Bugüne kadar edindiğimiz tecrübelerden her iki tarafın da tüm kozlarını ve bildiklerini; konuşmadıklarını söylemediklerini varsayabiliriz. Bu durumda olayın gidişatına ve dozuna göre bugünler için saklanan dosyaların ifşa edilmesi devam edecek gibi görünüyor. Yani tam bir taktik savaşı. Tabii olay sanki bugün duyuluyormuş gibi kamuoyuna açıklanacak bilgi belge ve dosyaları duymaya hazır olmalıyız: Tencere dibin kara, seninki benden kara, ötekininki öbürlerinden de kara…

Hem daha daha Albayraklar dosyası bile açılmadı. AKP\’li belediyeler ile Albayraklar\’ın ilişkileri ve aldıkları ihaleler tam anlamıyla deşifre edilince o zaman seyredin cümbüşü. Bütün çöp toplama ihaleleri adamlarda. Anlaşılan geride pek pislik bırakmak istemiyorlar. (bkz: Sopranos)

Leave a Comment