Yatırımın 10 Kuralı

Yılın ilk yazısında piyasa analizinden ziyade çok iyi bilinen bir analist Bob Farrell\’in Yatırımın 10 Kuralı olarak bilinen kurallarını özetlemek istiyorum.

  1. Piyasalar uzun vadede ortalamaya geri döner. Nasdaq\’ta veya İMKB\’de olduğu gibi hırs veya korku ile hareket eden ve uçlara giden fiyatlar bir noktada mutlaka olması gereken seviyeye geri döner.
  2. Bir yöne doğru yaşanan aşırı hareket aksi yönde bir aşırı harekete neden olur. Sanırım petrolde görülen yükseliş ve düşüş iyi bir örnek.
  3. Asla yeni bir dönem yoktur. Her zaman \”bu kez farklı\” diyenler olur ancak asla farklı değildir. Petrol bir daha 100 dolar olmaz çünkü… diyenler buna güzel bir örnek (bu arada daha 2008 petrol fiyatlarını tahmin edemeden 2012 hatta 2030 nasıl tahmin edilebiliyor gerçekten anlaşılmaz)
  4. Dik bir açı ile yükselen/düşen piyasalar tahmin ettiğinizden daha fazla mesafe yol alır ancak hiçbir zaman yatay hareket ederek düzeltmez. Sanırım BRIC ülkeleri ve emtialarda yaşanan yükseliş ve düzeltme hareketi bu kurala iyi bir örnek oluşturabilir.
  5. Çoğunluk en fazla zirvede en az dipte yatırım yapar. Bu nedenle bir yatırım fırsatı gazete manşetlerine, internet sitelerine düştü ise çok geç kaldınız demektir.
  6. Hırs ve korku kararlarımızdan daha etkilidir. Çoğu zaman yatırımcı kendi düşmanıdır. Hırs ve korkunun etkisi altında doğru kararları almamız zorlaşır.
  7. Piyasalar geniş tabanlı hareket ederken kuvvetli ama birkaç senet/emtia önderliğine hareket ederken zayıftır. Yani birkaç hisse senedi önderliğinde yükselen piyasa çok kuvvetli değilken pekçok senet ve sektör eşliğinde yükselen endeks sağlıklı bir durumda demektir.
  8. Ayı piyasalarının 3 aşaması vardır. Sert bir düşüş, tepki yükselişi ve temel verilere dayanan tahmin edilenden daha uzun bir gerileme. Bugünkü durumla karşılaştırırsak henüz üçüncü hareketi görmediğimizi düşünüyorum.
  9. Tüm uzmanlar ve tahminler aynı noktada birleşiyor ise başka bir şey olacak demektir. Ayrışma olacak dendi olmadı, hiperenflasyon dedi deflasyona koşuyoruz, petrol 200 dolar dendi 35 dolar oldu, dolar 5 para etmez dendi 1.23\’e yükseldi vs vs.
  10. Boğa piyasaları her zaman Ayı piyasalarından daha keyflidir. Gerçi bu pozisyona bağlı olarak değişebilecek bir kural ama sanırım genelde geçerli.

Şant Manukyan, İş Yatırım
http://www.dunyagazetesi.com.tr/yazar.asp?authId=95&id=32277
01.01.2009

Leave a Comment