Ayı Piyasası ve Spekülatörler

Sıradan yatırımcıların kafasını en çok karıştıran konulardan birisi de, spekülatörlerin yüklü pozisyon aldıkları bir tahtanın neden düştüğüdür. Bu durum, para kazanmanın tek yönlü düşünülmesinden ileri gelir. Halbuki, hiçbir gerçek spekülatör rüzgara karşı tükürmez. Bilakis, rüzgara yardımcı olur.

Krizlerin sevdiğim yanı, boğa piyasalarında piyasayı dolduran ve kendilerini spekülatör zanneden bol para sahiplerinin ortadan kalkmasıdır. Bir nevi kıyamet günüdür. Her krizde bütün piyasa fanileri temizlenir ve mahşer kurulur. Piyasada sadece gerçek sahipleri kalmıştır…

Bir spekülatör, diyelim ki bir hisse senedini önemli ölçüde ele geçirmiş olsun; bu durum o hissenin düşmesine engel midir? Bütün spekülatörler, piyasaya yağmur gibi satış emirleri yağarken kendi tahtalarını da aşağı çekerler. Toplamda payları değişmez, ama bu hareket sayesinde elde ekstra bir nakit, kar kalır. Aslında, size garip gelecek ama, spekülatörler esas kazancı bu şekilde sağlarlar.

Doğanın kanunudur. Boğa piyasaları, daima olması gerekenin çok üstüne varırlar. Elbette ki bu hareketlerde spekülatif alım satımların payı da ciddidir. Herkes tam da, yükselişin sonsuza dek süreceğine inanmış gibi, gözü dönmüşçesine borsaya sarılmışken, fiyatların artık kendi gerçeklerine dönme zamanı gelmiştir.

Borsada da mevsimler vardır. Borsada da her trend; doğar, büyür, yaşar ve ölür. Ama ne hikmetse trendlere ölümsüzmüş gibi bakılır.

Spekülatörün işi trend belirlemek değildir. Yine sanılanın aksine, spekülatörler tahta götürmezler. Spekülatörler, zaten gidecek olanın gitmesine, düşecek olanın da düşmesine yardım ederler.

Spekülatör, fiyatlar realiteden koptuğunda belirir.

Biz spekülatörler için çok karlı bir dönem oldu. Bütün dünya piyasaları yerle bir olurken, biz elimizdeki malları asla azaltmadık. Ama tahtalarımızı çekebildiğimiz kadar aşağı çektik. Bu arada da bir sürü nakit birikti hesaplarımızda.

Biz bunları yaparken, kimseler inanmadı düşüşün geleceğine. Datalar görülmeden ayı piyasası gerçeğini kabul etmediler. Şimdi ise, piyasa yerle bir olmuş ve taban oluşturuyorken, gelen datalara kanıp Ayı piyasasını keşfettiler. Halbuki spekülatörler Boğa piyasasının hazırlıklarına başladı ve bu hazırlık yaklaşık 1 yıl sürecek.

Elbette ki geç uyanan genel kitle, iyi datalar geldiğinde Boğa piyasasını keşfedecek ama biz o zamana kadar zaten tahtalarımızı bir kaç kat yukarı çekmiş olacağız.

Osmanlı Spekülatörü

Leave a Comment