Nişantaşı\’ndaki Simitçinin Satışı Bile %50 Düştü

\"Nişantaşı\'ndakiİstanbul\’un adı zenginlik ve lüksle özdeşleşmiş semti Nişantaşı, ekonomik krize teslim oldu. Nişantaşı\’nın önemli caddelerinde mağazalar bir bir kapanıyor, \’Kiralık\’ tabelaları artıyor. Evlerini kiraların daha ucuz olduğu semtlere taşıyanlar yüzünden sokaklar da tenhalaşıyor, simitçilerin satışı bile yüzde 50 gerilemiş bulunuyor.

NİŞANTAŞI\’ndaki yaşamları konu alan televizyon dizisi Avrupa Yakası\’nın jeneriğinde yer alan \”Burada herkes tasasız, çiğ köfte bile acısız\” sözü ekonomik krizle birlikte yalan oldu. Sadece bir yıl kadar önce bir dükkan kiralamak için 1 milyon dolar \’hava parası\’nın bile söz konusu olduğu Nişantaşı\’nda emlakçılar aylardır boş duran dükkanlardan, kiraların daha düşük olduğu semtlere taşınanların ardında kimsenin kiralamadığı dairelerden şikayetçi. Teşvikiye Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi ve Mim Kemal Öke Caddesi boşalan ve üzerinde \’kiralık\’ tabelaları asılı dükkanlarla dolu. Açık mağazalarda ise kiralık tabelalarının yerini eşi-benzeri duyulmamış \’indirim\’ duyuruları almış. Hem araç trafiği hem de insan kalabalığı azalmış Nişantaşı\’nda sokağın nabzını tutmaya çalışırken, ödeyemediği borçları yüzünden ağlayanlar da oldu feryat edenler de. Türkiye\’de lüks ve gösterişi de ifade eden \’Nişantaşı\’ da krize verilmiş kaleler arasına girmiş.

Simit %50 Düştü

Valikonağı Caddesi üzerinde uzun yıllardır simit satan Üzeyir Kurt, geçen yıl günde 600 simit satarken, bu sayının şimdilerde 300-400\’e gerilediğini söylüyor. Kurt, eliyle boşalmış dükkanları, \’kiralık ev\’ tabelalarını işaret ederek \”Nişantaşı boşalıyor. Dükkanlar kapanıyor, evler kimsesiz. Eskiden Vali Konağı\’nda boş bir dükkan bulmak mucize gibi bir şeydi. Bir yer boşalsa bir sürü talibi olurdu. Şimdi aylardır kapısına kilit vurulmuş dükkanlar var; kimse yüzüne bakmıyor. İnsanlar da evlerini taşıdı. Sürekli müşterimiz olan pek çok insanı artık göremiyoruz. Yılbaşından buyana bambaşka bir Nişantaşı var\” diye konuşuyor. 15 yıldır simit satan Ferdi Özbay ise Louis Vuitton\’dan Beymen\’den çıkıp simitle karnını doyuranlar olduğunu söylüyor.

Saat 4 Hala Siftah Yok

Nişantaşı\’nda 15 yıldır çiçek satan Cüneyt Bakır, \”Saat 4 hálá siftah yok\” diyerek ekonomik krizin yarattığı sıkıntıları anlatıyor. İşlerinin yüzde 80 azaldığını belirten Bakır, şöyle konuşuyor: \”Son 6 aydır işler kesat. Yılbaşından sonra ise çok kötüleşti. Biz 10 bankanın birden battığı, doların bir gecede 1 milyon 100 bin liraya çıktığı dönemleri gördük ama böyle bir şey görmedik. Çiçek zevk, keyif işidir. Herkesin keyfi kaçtı. Geçinebilmek için ne yapabilirim ki? Biz aileden çiçekçiyiz. Başka iş de bilmem ki.\”

Kapanan Mağaza Vitrinleri İcra Tebliğleriyle Dolu

YER kapma yarışının yaşandığı bazı alışveriş merkezlerinde, kapanan mağazalar da dikkat çekiyor. Bazı markaların, sıkıntıdaki bayiden mağazaları devralmasının yanında el değiştiren mağazalar da bulunuyor. Akmerkez\’de Ayyıldız, Body Shop, Calvin Klein gibi bir kaç marka, mağazalarını kapatarak, ayrılmış. Geçen yıl iflas eden Daniel Hechter\’in Akmerkez\’de kapanan mağazasının camları, gelen icra tebliğleriyle kaplanmış. City\’s Nişantaşı\’nda da hálá boş duran dükkanlar gözden kaçmıyor. Metrocity\’de çalıştığı markanın ve kendi ismini vermek istemeyen bir çalışan, koridorlardaki kalabalığı işaret ederek \”Çoğu buraya bir kaç tur atıp ısınmak için gelmiş. Mağazaların içlerinde ve kasaların önünde çok az insan var. Krizin bu kadar ağır şartlar yaratacağını hiç tahmin etmiyorduk\” diyor.

800 Bin Dolar Hava Parası İstenirken Şimdi 7 Aydır Boş Duran Dükkanlar Var

BİRE Bir Emlak\’tan Sait Eratlı, \”Aynı anda bu kadar çok dükkanın boş olduğu bir Nişantaşı ben hatırlamıyorum\” diyerek dehşete kapıldığını anlatıyor. Durumun daha da kötüleşeceğini söyleyen Eratlı, \”Valinin evinin karşısında 6-7 aydır boş duran dükkanlar var. Eskiden bu piyasada dönen hava parasının 800 bin doları bulduğu olmuştu. Şimdi korkutucu derecede bir kaçış var. Abdi İpekçi\’den aşağı inerken en az 10 kiralık dükkan sayarsınız. Daireler de boşalıyor. Mal sahibi ile konuşup kira indirimi isteyenler de oluyor\” diye konuşuyor. VİP Emlak\’tan Eda Soylu ise ara sokaklarda kapanan mağaza, kafeterya, büfe sayısının daha çok olduğunu belirterek, Nişantaşı\’nda hiç böyle bir şey yaşanmadığını anlatıyor.

Yağmur Bile İşleri Artırmıyor Taksiler Durakta boş Yatıyor

ISLANINCA yok olan tuvalet kağıdı gibiydi İstanbul\’da taksiler. İki damla yağmur düşse bir tanesini bulmak mümkün olmazdı; bulduğunuz da nazlanır, öyle her istediğiniz yere sizi götürmezdi. Ancak ekonomik kriz bu geleneği de yerle bir etmiş. 22 yıldır taksi şoförü olarak çalışan Metin Düzgelen, yağmurlu havalarda bile taksilerin durakta yattığından yakınıyor. Yüzde 40\’tan yüksek bir oranda işlerin azaldığını belirten Düzgelen, \”Saat 10.00 gibi işler bitiyor. Yağmurlu havalarda bile boş dolaşıyoruz. Durgunluk ekimde başladı, yılbaşından sonra da arttı. 2001 krizinden daha kötü bir şey yaşıyoruz. O zaman aniden her şey durmuştu ama kısa bir süre sonra toparlanmaya başlamıştı. Şimdi daha uzun sürdü ve hiç bitmeyecek gibi\” diye konuşuyor.

Leave a Comment