Commerzbank \”Türkiye Batacak\” Dedi Ama…

\"TürkiyeGeçen yıl Türkiye ekonomisinin batacağını ileri süren bir analiz hazırlayan Commerzbank önceki gün 2009 yılında 4 milyar 540 milyon € zarar ettiğini açıkladı.

Commerzbank, Almanya\’nın ikinci büyük bankası olarak biliniyor. Amerikan kaynaklı küresel mali kriz başladığında, Commerzbank\’ın ekonomistleri, Türkiye hakkında çok olumsuz eleştiriler yaptılar. Türkiye ekonomisinin, 2009 yılında yeterli döviz bulamayacağını ve dış ödemelerini yerine getiremeyeceğini ileri sürdüler.

Commerzbank\’tan Ulrich Leuchtmann\’ın Financial Times gazetesinde 2009 yılının başında Türkiye ekonomisi üzerine bir analizi yayımlandı. Leuchtmann, Türk hükümetinin bütçe açığını ve cari açığı arttırarak ateşle oynadığını ileri sürdü.

Commerzbank iktisatçısının yaptığı bu analiz, Türk gazetelerinde de çok geniş yer buldu. Ancak önemli bir nokta eksik kalmıştı. O da, Ulrich Leuchtmann\’ın analizinde kullandığı verilere hiç dikkat edilmedi. Leuchtmann\’ın Türkiye ekonomisi hakkındaki olumsuz görüşleri, olduğu gibi Türkiye\’ye yansıtıldı. Oysa Leuchtmann\’ın analizini dayandırdığı veriler hatalıydı.

Ulrich Leuchtmann, Türkiye\’nin cari açığının arttığını ileri sürüyordu. Tam aksine Türkiye\’nin cari açığı 2008 yılının ekim ayından beri sürekli daraldı. Bir risk faktörü olmaktan çıktı. Ayrıca Commerzbank iktisatçısı, Türkiye\’nin kamu borçlarının ulusal gelirine oranının çok yüksek olduğunu belirtiyordu. Rakamlar onun söylediği gibi değildi. Türkiye\’nin kamu borçlarının ulusal gelirine oranı AB kriterleri olan yüzde 60\’ın oldukça altında yüzde 47 düzeyinde seyir etti. Dolayısıyla, Türkiye ekonomisi hakkında Commerzbank iktisatçısının ileri sürdüğü kötümser tahminler gerçekleşmedi. Türkiye, 2009 yılında, dünyada kredi notu iki kademe birden yükseltilen tek ülke oldu.

Peki, Commerzbank\’a ne oldu? Önceki gün, Commerzbank\’ın 2009 yılı bilançosu açıklandı. Banka, 4 milyar 540 milyon € zarar etti. Ayrıca, Commerzbank, Alman Devleti\’nden 18 milyar 200 milyon € yardım alarak ayakta durabildi. Commerzbank Yönetim Kurulu Başkanı Martin Blessing, BBC\’ye yaptığı açıklamada, \”Bankanın verilerinin tatmin edici olmadığını\” belirtti. \”Krizin henüz bitmediğini, eğer 2010\’da da durum düzelmezse, bankanın kâra geçemeyeceğini\” söyledi.

Peki, niçin Commerzbank Türkiye ekonomisi hakkında kötümser tahminlerde bulundu? Çünkü, Commerzbank\’ta Türk vatandaşlarının yüksek miktarda mevduatı olduğu biliniyor. Söz konusu mevduatın, varlık barışı, nedeniyle Türkiye\’ye gelmesinin engellenmesi amacıyla olumsuz havanın yayıldığı tahmin ediliyor. Anlayacağınız, Commerzbank iktisatçılarının bilerek veya bilmeyerek Türkiye ekonomisi için yaptığı olumsuz tahminler bizi batıramadı. Ama Commerzbank battı. Ancak devlet yardımıyla, ayakta kalabildi.

Leave a Comment