Borsada Hisse, Herkes Ağlarken Alınır

\"\"İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, \”İnsanlar ağlıyor, sızlıyor, \’zarar ettik\’ diye bağırıyorlarsa alma (hisse senedi) zamanıdır. Lokantadaki garson \’ne alalım\’ diye soruyorsa satma zamanıdır. Bu portföy yönetiminin kurallarından biridir\” dedi.

Erkan, küresel kriz ve Türkiye\’deki gelişmelerin borsadaki yansımalarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hüseyin Erkan, Türkiye\’deki siyasi belirsizliğe rağmen söylenenlerin tersine İMKB\’den yabancı yatırımcının çıkmadığını, ancak yeni yatırımcının da gelmediğini söyledi. Erkan, \”Türkiye\’nin geleceğinden umutlu oldukları için \’siyasi belirsizlik geçicidir, mutlaka siyasi çözüm gelecek ve düzelecek\’ diye düşünüyorlar. Yabancı yatırımcı kesin olarak satıp çıkmayı düşünseydi, kafaya koysaydı fiyata, alıcıya bakmazdı. O kadar kötü bir gelecek görse hemen çıkar. 2001 krizinde yüzde 60 civarında yabancı payı çıktı. Şu andaki belirsizlik 2001 yılı öncesi durumunda olsaydı faizler gümbür gümbür oynar, borsa düşerdi\” dedi.

Erkan, genellikle yerli yatırımcının bireysel olduğu için çıktığını, yabancının ise kurumsal yatırımcı olduğu için riskini azaltacak bir sürü imkana sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti: \”Yerli yatırımcı, yerli yatırımcıya satıyor, yabancı ise elinde stok tutuyor. Çıkışlar yok. Yılbaşından bu yana hisse senetlerinde 1 milyar dolar çıkış var. Yabancı yatırımcı, yerli kadar etkilenmedi. Yabancı portföy cinsinden yatırımları günlük oynuyor. Tahvil ve bonodan çıkıyor ancak reel faizlerin yüksek olması nedeniyle yatırımlarını, ağırlıklı olarak günlük repoda değerlendiriyor. Repo günlük risktir.\”

Erkan, şu anda yabancı portföy yatırımcısının borsada halka açık olan hisse senetlerinin yaklaşık yüzde 70\’ine sahip olduğunu söyledi.

BAKAN ŞİMŞEK\’İN AÇIKLAMASI

İMKB Başkanı Erkan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek\’in siyasi belirsizliğin bedeline ilişkin açıklaması konusunda ise şunları söyledi: \”Bahsedilen rakamlar endeksin, toplam piyasa değerinin düşmesinden kaynaklanan rakamlar. Bakan, 80 milyar YTL\’lik hisse senetlerindeki düşüşü öyle açıklıyor. 20 milyar YTL de faiz artışından kaynaklanan. Ancak bunlar henüz değer kaybıyla ilgili gerçekleşmiş zararlar değil. Kağıt üzerinde değerlerin düşmesinden oluşmuş olan rakamlar. Ama piyasanın dönmesi halinde tekrar pozitife geçecek durumdadır. Yani satarsanız bu fiyatlardan zararınızı realize edersiniz, zarar etmiş olursunuz. Ama henüz daha gerçek zararlar oluşmadı, en azından hisse senedi piyasasında.\”

BUNUN NEDENİ TÜRKİYE EKONOMİSİNDE KIRILGANLIĞIN KALKMASI

Erkan, bunun nedeninin Türkiye ekonomisinde kırılganlığın kalkması, mali sektörün güçlenmesi, Hazine borçlanmasının azalması olduğunu kaydederek, \”Temel veriler düzgün olan bir ülke. Dinamik büyüme var. Şirket karlılıkları yüksek. Bu beklenti içinde yabancı hissesini satıp çıkmıyorsa piyasanın düzeleceği yönünde beklentisi var\” dedi.

İMKB Başkanı, sermaye piyasasıyla ilgili suçlarda ihtisas mahkemeleri kurulması gerektiğini, bunu hem Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) hem de İMKB\’nin istediğini vurguladı. Erkan, bu konunun Adalet Bakanlığı ile de görüşüldüğünü bildirdi.

ŞU ANDA NE ALAYIM?

Borsanın her zaman uzun vadeli bir yatırım aracı olduğuna dikkati çeken Erkan, \”Borsa riskli bir yatırımdır ama hisse senetleri uzun vadede çok kar getirebilen yatırımdır. Uzun vadede hisse senedinin getirdiğini hiçbir şey getirmez\” diye konuştu.

Erkan, hisse senedi alımındaki uygun zamanı da, \”İnsanlar ağlıyor, sızlıyor, \’zarar ettik\’ diye bağırıyorlarsa alma zamanıdır. Lokantadaki garson \’ne alalım\’ diye soruyorsa satma zamanıdır. Bu portföy yönetiminin kurallarından biridir\” şeklinde açıkladı.

Şu anda \”ne alayım?\” diye soran olmadığını ifade eden Erkan, \”Çünkü herkes satmış durumda. Yaklaşmıyor, korkuyor. Düşen piyasada satılmaz, çıkan piyasada alınmaz. Düşerken al, çıkarken sat. Bu altın kuraldır\” dedi.

Erkan, İMKB\’nin özelleştirilmesinin halen gündemde olduğunu ve bunun yapılması gerektiğini belirtti.

Bu konuda çalışmaların devam ettiğini bildiren Erkan, \”Ama hukuki boşluklar var. Nasıl bir özelleştirme yapılacak? Anonim şirket olduğundan sermayesi kime ait olacak. Bu konuda çalışmalar var\” dedi.

FENERBAHÇE

Erkan, geçen hafta Fenerbahçe hisselerinde ani yükseliş ve düşüş görüldüğünü belirtilerek, \”Bir anda Fenerbahçe Türkiye\’nin önde gelen şirketlerini hisse değeri açısından geride bıraktı. Bu durum için herhangi bir manipülatif inceleme yapmayı düşünüyor musunuz?\” sorusunu, \”İMKB olarak bizim denetim birimimiz sürekli hisselerdeki ani artış ve yükselişleri, herhangi bir spekülatif hareket olup olmadığı yönünde inceleme yapar\” şeklinde yanıtladı.

Leave a Comment