\”33 Şehit Haberi\” Nasıl Londra\’dan Geldi?

Biraz sonra okuyacağınız olayı daha önce BOTAŞ\’ta o dönem görev yapan \”üst düzey bir isimden\” dinledim ve son olarak \”okuduğum kitapta\” bu detaylara değinilince, \”yazmaya\” karar verdim!

Bana olayı \”gün ışığı görmediği şekilde\” aktaran kişi, şu an \”sektörde\” çalıştığı için adını yazmayacağım. Petrol şirketlerinin baskısı altında kalabilir. Ama size şunu söyleyeceğim; bana inanıyorsanız; olay maalesef \”tamamen doğru\” ve Türkiye adına \”düşündürücü\”.

Peki olay ne? Hangi kitapta bahsediliyor?

Ne yaşandığını \”Hazar\’ın Kanı-Orta Asya\’nın Petrolle Yazılan Tarihi\” kitabında Yunus Şen de ele almış ve oldukça detaylı aktarmış. Konuyu \”Yunus\’un yazdığı cümleler\” ile size aktarıp, sonunda çok önemli bir detay ile bitireceğim…

Kitaptan alıntı ile olayı aktarıyorum; \”… Bakü-Ceyhan boru hattının Türkiye topraklarındaki rotasında inceleme yapılacaktı. Bunun için Batılı şirketler, Azeri ve Türk petrolcülerinden 9 kişilik bir ekip oluşturulmuştu… İnceleme gezisi, boru hattının birleşeceği Kerkük-Yumurtalık hattının Midyat\’taki pompa istasyonundan başlayacaktı… BOTAŞ ev sahibi olarak her şeyi planlamıştı… Akşam saatlerinde herkes odasına çekilmişti. Saat 17:30 sıralarında BOTAŞ Genel Müdürü Mete GÖKNEL\’in kapısı çalındı. Kapıyı çalan BP temsilcisi Dave Weatherhead\’ti… BP temsilcisi elinde bir faks tutuyordu, \”biz Batman\’a gidemiyoruz\” dedi… GÖKNEL, \”neden, ne oldu\” diye sordu. \”Londra\’dan bu faks gelmiş. Buyurun, siz de bakın. Bölgede çatışma çıkmış, 33 asker ölmüş\”… Çatışma haberi GÖKNEL\’i çok şaşırttı. PKK ateşkes ilan ettiği için bölge çok sakindi. Hemen televizyonu açtı, böyle bir haber yoktu. Ankara\’yı aradı, bilen yoktu. Anadolu Ajansı\’nda\’da yarım saat sonra dahi böyle bir bilgi yoktu…Türkiye\’de medya kuruluşlarının daha haberi olmadan, İngiltere\’deki BP merkezi, PKK\’nın 33 askerimizi şehit ettiğini duymuştu!! PKK\’nın rotası ile petrolün rotası aynıydı… Bakü-Ceyhan hattının rotası açıklandıktan sonra PKK\’nın eylemleri daha kuzeye kaydı. Hattın rotası üzerinde daha önce sakin olan yerlere PKK sık sık saldırılar düzenledi… PKK lideri ÖCALAN, Bekaa Vadisi\’nde, bazı Yunan milletvekillerini kabul etmiş ve onlara Bakü-Ceyhan boru hattının haritası üzerinde bazı yerleri gösterirken fotoğraflanmıştı… PKK\’nın eylemleri artınca, BP şirketi, Türkiye\’de gün gün nerede, ne tür eylemin olduğunu gösteren haritalar hazırladı ve bu haritalar petrol şirketlerinde elden ele dolaştı…\”

Evet, Yunus ŞEN\’in yazdıkları aynen böyle. Çok yerinde ve cesur tespitler, kendisini tebrik etmek istiyorum…

Şimdi bana anlatılanları da ekleyelim ve soralım; Bakü-Ceyhan hattının yani Azeri petrolünün \”akışının\” Türkiye üzerinden olmasını engellemek isteyen Avrupa Birliği ve başta İngiliz şirketleri, \”bu haberi\” nasıl herkesten önce duydular? Acaba \”olay olmadan mı\” istihbarat aldılar! Tam \”hat ile ilgili\” karar gününde \”PKK neden Elazığ-Bingöl karayolunu\” kesti ve 33 askerimize bütün gücüyle saldırdı? Karşılığında kimler, PKK\’ya ne vaat etmişti? Ve en önemlisi \”PKK neden hep boru hattı boyunca\” saldırılarını arttırdı? Sevgili dostlar, Türkiye \”bu soruları\” çok ama çok düşünmeli! Ben cevaplarını biliyorum ve \”yazılabileceğim kadar da açık\” yazdım! Bir saldırıyı \”olmadan\” kim bilebilir!

Leave a Comment