Maliye 430M TL Ceza Kesti, BP \’Yanlış Yorum\’ Dedi

\"v\"Maliye Bakanlığı, vergi cezası yağdırmaya devam ediyor. Doğan Yayın Holding\’e 862 milyon TL\’lik vergi cezasının ardından sektörün önde gelen firmalarından British Petrol\’e (BP) de 430 milyon TL vergi cezası kesildi. Vergi cezası firmaya Büyük Mükellefler Vergi Dairesi tarafından 3 Mart\’ta tebliğ edildi. BP, Maliye Bakanlığı tarafından şirkete çıkarılan vergi cezası ile ilgili olarak, yasalara aykırı bir işlemin bulunmadığını, vergi dairesince yapılan yanlış tatbikatın söz konusu olduğunu öne sürdü.

BP Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Murat Lecompte imzasıyla, dün yapılan yazılı açıklamada, söz konusu cezanın, Kapıkule ve İpsala Gümrük kapılarında, Bilnam İşletmecilik ve Ticaret Limited Şti. tarafından yurtdışına ihraç malları taşıyan araçlara yapılan ve Özel Tüketim Vergisi Kanunu uyarınca ÖTV\’den muaf, Katma Değer Vergisi Kanunu\’na göre ise KDV istisnası olan yakıtlarla ilgili olduğu belirtildi.

Konunun şirketin ilgili birimlerince incelendiği ve değerlendirildiği belirtilen açıklamada, bakanlar kurulunun, belirlediği gümrük kapılarında, Özel Tüketim Vergisi Kanunu 7/A Maddesi\’ne göre ihraç malı taşıyan araçlara ÖTV\’den muaf ve KDV iadesine tabi yakıt satılmasını öngörerek, ihracatın desteklenmesine karar verdiği, bu madde kapsamında Kapıkule ve İpsala Gümrük kapılarında, Bilnam firmasınca yurtdışına çıkış yapan araçlara, gümrük makamlarınca onaylanan beyannamelere göre ürün satış ve ikmali yapıldığı ifade edildi.

Yorum ihracat desteği ile çelişiyor

Bilnam tarafından gerçekleştirilen satışlar için açılan beyannamelerin, gümrük makamlarınca onaylanmış ve bu satışlara ait bildirimlerin vergi dairelerine de ayrıca gönderildiği ifade edilen açıklamada, vergi dairelerinin de kendisine yapılan beyanları görüp doğruluğunu teyit ve kabul ederek, KDV iadelerini Bilnam\’a yaptığı kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi: \”ÖTV Kanununun 7/A Maddesi\’nde ürün ikmalinin, araçların standart depo kapasitesi kadar olması kuralı vardır. Standart depo ise araç üreticisi tarafından belirlenen, her araç için değişik olan yakıt alma kapasitesidir. ÖTV Kanunu uyarınca yurtdışına ürün ihraç eden taşıtlara standart depoları kadar ürün ikmali, bu araç sahiplerinin yasal hakkıdır. Ancak, yurda ithal ürün getiren araçlar için ise bakanlar kurulu akaryakıt kaçakçılığına fırsat vermemek için araç standart depolarında azami 550 litre ürün ile giriş yapılabileceğini hükme bağlamıştır. Bizce, bakanlar kurulunun bu kararı vergi dairesince yanlış yorumlanmış ve araçların çıkışında da azami 550 litre yakıt alabilecekleri şeklinde anlaşılmıştır. Bu yorum, hem ihracatın desteklenmesi için tüm önlemleri alan bakanlar kurulu kararı hem de ülkemiz menfaatleri ile çelişmektedir.\”

Açıklamada Bilnam tarafından yürütülen işlemler sonucunda, satış ve ikmal edilen ürünlere ait bildirimler, vergi dairelerine de iletildiği ve KDV iadelerinin Bilnam firmasına yapıldığına dikkat çekildi. BP, mevcut kanunlar ile örtüşmeyen vergi cezası ile ilgili her türlü kanuni hakkını kullanacağını açıkladı.

Sektör potansiyel suçlu olarak görülüyor

Maliye Bakanlığı\’nın kestiği cezalar akaryakıt sektörünün en ciddi sıkıntılarından biri haline geldi. Aynı zamanda TOBB Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı olan Shell Türkiye Genel Müdürü Canan Edipoğlu, geçen günlerde Capital Dergisi tarafından düzenlenen CEO Club toplantısında bu sıkıntıyı Devlet Bakanı Nazım Ekren\’e iletmişti. Edipoğlu, Ekren\’e hükümetin kayıtdışı mücadelesinin saygın şirketlere zarar vermeye başladığına dikkat çekmişti. Edipoğlu, sektörün sıkıntısını şöyle dile getirmişti: \”Akaryakıt sektörü 62 milyar YTL\’lik büyüklüğü ile en önemli sektörlerden biri. Hükümetin kayıtdışı mücadelesi artık o noktaya geldi ki saygın şirketler kaçakçılık soruşturmalarıyla karşı karşıya, potansiyel suçlu olarak görülüyor.\” Edipoğlu, dün BP\’ye kesilen ceza sonrasında ise \”Böyle bir vergi cezası neden gelsin? Ceza, vergiyi zamanında ödemezsiniz o yüzünden gelir. Biz uzun yıllardır Türkiye\’deyiz. Vergimizi zamanında öderiz. BP\’de çok uzun zamandır Türkiye\’de… Bu konuda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum\” açıklamasında bulundu.

Leave a Comment