ABD\’de çeşitli şehirlerin belediyeleri, yurttaşlarına son dönemde ücretsiz genişbant internet erişimi sağlayan ihaleler açıyorlar. Telekom firmalarının Senato\’da yasa tasarıları ile engellemeye çalıştığı bu akımın son örneği Google ile Earthlink\’in San Francisco\’ya ücretsiz erişim sağlamak için girdikleri ihale. Bir kaç örnek vermek gerekirse, Philadelphia ve Austin sayılabilir. Belediyeler de bu eğilimin amacını şu şekilde izah ediyorlar:
Şehrin ekonomisini ve komşuluk ilişkilerini güçlendirmek. Vatandaşlara, okullara, şirketlere ve derneklere yardımcı olmak, amaçlarını gerçekleştirmek için bu teknolojiyi kullanmalarına yardımcı olacak sayısal altyapının oluşmasını sağlamak. Şehri ziyaret edenlere seyahetlerinden daha çok yararlanmaları için yardımcı olmak.
Şehirlerin kablosuz genişbant internet erişimini sağlamaya istekli firmaların, genel erişimi ücretsiz verirken, ancak hızlı bağlantı isteyen abonelerden 20$/ay civarı ücret tahsil ederek, para kazanması bekleniyormuş.
Bu eğilimin son örneği, ABD \’de San Francisco şehrinde kablosuz network kurmak için açılan ihale. Buna göre Earthlink, Google ile iş ortaklığı yapacaklar. İhale, San Francisko halkına ücretsiz internet erişimi sağlayacak. Ancak hızlı internet isteyenler20 $ aylık ücret ödeyecek.
San Francisco\’da tepeler bulunduğu için internet erişiminin Wi-Fi sağlanması daha kolay bir yol olduğu bildiriliyor.
Google ve Earthlink ihaleye önce rakip olarak girdiler ama daha sonra birlikte hareket etme kararı aldılar. Earthlink\’in belediye networkü başkanı Don BERRYMAN, 15\’000\’000$ \’lık projenin büyük bir kısmının Earthlink tarafından ödeneceğini bildirdi. Google, bu ayın başında da Skype ile birlikte İspanyol Wi-Fi startup FON \’a para yatıracağını bildirmişti.
Erişim Özgürlüğü mü diyor biri? 30 – 31 Mart 2006 tarihlerinde Washington \’da yapılacak olan Freedom to Connect konferansının düzenleyicisi David Isenberg şunları belirtiyor:
Telekom\’un geleceği bundan sonra bağlıyor. Yeni bir ABD Telekom Yasası var. Avrupa\’da yerel ağın paylaşımı, Asya\’da fiber, Afrika boyunca kablosuz ve dünyanın heryerinde şehir ve köylerde networkler oluşuyor. Tartışmayı oluşturun. Erişim Özgürlüğünüzü Savunun.
Haberleşme ihtiyacı önemlidir. Aynen nefes almak, yemek, uyumak, Üretmek, Sosyalleşmek ve öğrenmek gibi. Daha iyi erişim, daha başarılı haberleşme demektir. Daha iyi erişim, müşteriler, tedarikçiler, fikirlerle birlikte ekonomik büyüme anlamına gelir.
Daha iyi erişim, bilim ve sanatta gelişme ve deneme için fikirler oluşmasına olanakverir. Daha iyi erişim, günlük hayatın kalitesini arttırır. Daha iyi erişim, daha güçlü demokrasi oluşturur.
Erişim özgürlüğü, Konuşma özgürlüğü, basın, din ve dernekleşme özgürlüğü ile birliktedir. Bu özgürlüklerin herbirisi, diğerleri ile ilişkili ve diğerleri ile bağlıdır. Erişim özgürlüğü de diğer dördüne bağlıdır ama kendi anlamı da büyüktür. Üstelik diğerlerinin aksine, henüz kabun ve yönetmeliklerle belirlenmemiştir. Henüz bir Sayısal Haklar Yasası Yok.
Türkiye\’de durum mu? Dünya (mesela Hindistan, mesela ABD), internet erişiminin ülke yararına, gelişmesine katkısını farkettikleri için, bu konuda en sonunda ücretsiz erişim vermeye başlamış durumdalar. Gördüğünüz gibi devlet değil, belediyeler bile konuya el atmış vaziyette. Acaba ülkemizde böyle bir belediye başkanı görecek miyiz? Ama daha da önemlisi, haklarını sonuna kadar savunan kullanıcıları görecek miyiz? Yoksa kullanıcılar yine mailler atıp, \”siz bizim yerimize yapın\” anlamına gelen mesajlar gönderecekler ama kendileri hiç yorulmayacaklar mı?
Aslında sorumuz şu: \”Orda kimse var mı?\”.. Hayatımızı geliştirecek yenilikleri, kolaylıkları planlayan ya da planlaması gerekenler için bizleri gaza getirecek. Biz parayla da olsa razı idik ama neyi düşünür olduk? Ülkece neyi düşünüyoruz? Örnek vereyim ADSL \’yi (yani ortalama 5 sene öncesinin teknolojisini) düşünüyoruz. Peki adamlar ADSL2, \”100Mbit für alles\” \’leri derken biz neyi düşünüyoruz? Söylüyorum: Acaba bizi sömürüyorlarmı? Avrupada ADSL çok ucuzken bizde neden böyle? Biz ne yazık ki bunları düşünüyoruz üzücü; çok üzücü.. 🙁
0 Comments.