Standard And Poors\’un Son Bombası

Standard and Poors, Türkiye\’nin görünümünü durağandan negatife çevirerek, aba altından \’Önlem almazsan notunu da düşürebilirim\’ mesajı verdi

Küresel krizin doğurduğu çalkantılı ortam ülkelerin yükünü daha da ağırlaştırıyor. AB ekonomisindeki daralma haberleri, ABD\’nin dev şirketlerindeki iflas dedikoduları arttıkça piyasalardaki hareketler iyiden iyiye içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Buna bir de rating kuruluşlarının not indirimine gidebileceği endişeleri eklenince ülkeler açısından rüzgar her zamankinden daha fazla kendini hissettiriyor. Önceki haftalarda kredi derecelendirme kuruluşlarının gelişmekte olan ülkelerle ilgili değerlendirmeleri ajanslara yansımıştı. Brezilya, Romanya, Güney Kore ve Macaristan gibi ülkelere ilişkin olumsuz değerlendirmelere yer verilen ülke raporlarında Türkiye\’den bahsedilmemiş olması \’pozitif\’ olarak yorumlandı. Fakat dün Standart and Poors\’tan gelen açıklama bir anda tüyleri diken diken etti.

IMF İLE ANLAŞ BASKISI

Türkiye\’nin görünümünü düşüren S&P, açıklamasında özetle \’Sorunların var. Bu sorunları çözmek için güven artırıcı önlemler alabilirsin ya da uluslararası resmi bir kaynaktan kredi sağlayabilirsin. Şimdilik görünümünü durağandan negatife indiriyorum. Bu saydıklarımı yapmazsan bu kez notunu düşereceğim\’ açıklaması yaptı. S&P\’nin rating haritasına göre BB- ülke puanıyla Ukrayna ve Endonezya gibi ülkelerle aynı grupta bulunan Türkiye\’nin, notunun indirilmesi durumunda, ratingimiz B+\’ya gerileyecek.

PAKİSTAN İLE AYNI GRUBA DÜŞECEK

Böyle olması halinde ise Türkiye\’nin kredi notu; Endonezya, Pakistan ve Kenya ile aynı gruba gerileyecek. S&P\’nin görünümü durağandan negatife çevirmesinin nedenini siyasi olarak nitelendiren uzmanlar, \’Bu gelişmenin ekonomik gerekçelerle ilgisi yok\’ dedi. Ekinvest Yatırım Stratejisti Uğur Ertürk, \’G-20 toplantısının tam öncesinde S&P\’nin Türkiye\’nin rating görünümünü düşürmesinin ekonomik gerekçelerle herhangi bir alakası yok. Bu durum Türkiye\’nin IMF şartlarını kabul etmesine yönelik siyasi bir hamle\’ açıklamasını yaptı.

NOTUMUZ BATIK İZLANDA\’DAN BİLE AŞAĞIDA

Uzmanların açıklamalarında S&P\’nin bu hamlesinin siyasi içerik taşıdığı iddialarının yanında traji komik olduğu da belirtilirken, \’Batık İzlanda\’nın kredi notu Türkiye\’den 8 basamak yukarda. Oldukça sancılı bir süreçten geçen ve iflasın eşiğine gelen Macaristan\’ın notu ise 5 basamak üzerimizde. Bu ülkeler \’Yatırım yapılabilir ülkeler\’ olarak sıralandırılırken Türkiye; Pakistan, Endonezya, Moğolistan, Filipinler, Kenya ve Srilanka ile aynı grupla \’Spekülatif ülkeler\’ arasında gösteriliyor\” bilgisine yer veriliyor.

S&P\’ye göre \’Yatırım Yapılabilir\’ ülkeler

ABD: Krizin merkezi. Onlarca bankası battı. Batışların devamından korkuluyor

Almanya: Son iki çeyrektir ekonomi küçülüyor. \’Resmi\’ olarak resesyonda!

İngiltere. Sistem çökmek üzere. Dev kurtarma paketine rağmen düzelme belirtisi yok. Maliye Bakanı \’Büyük şoklar yaşayacağız\’ dedi.

İzlanda: Ekonomik yapı çöktü. Ülke iflas etti. IMF bile henüz krediye onay vermedi.

Macaristan: IMF\’ye \’Acil para ver, batmak üzereyim\’ dedi.

S&P\’ye göre \’Spekülatif\’ ülkeler

Türkiye: DB ve IMF her fırsatta \”İyi durumdasınız\” açıklaması yapıyor.

Arjantin: Özel emeklilik fonları battı. Hükümet kara kara düşünüyor.

Pakistan: O da Macaristan gibi IMF\’ye \”Acil Yardım\” talebinde bulundu.

Diğer ülkeler: Nijerya, Gürcistan, Kamboçya, Srilanka, Uruguay, Kenya, Senegal, Gana, Mozambik, Paraguay, Benin, Burkina, Faso, Belize, Kamerun, Mali, Madagaskar, Lübnan, Bolivya, Ekvador…

Raporda hedefi de gösterdi

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor\’s, Türkiye\’nin görünümünü, durağandan, negatife çevirdi. S&P, Türkiye\’nin, döviz cinsinden BB(-) ve yerel para birimi cinsinden BB olan kredi notlarını ise teyit etti. S&P, görünümün negatife çevrilmesinde, Türkiye\’nin dış finansman ihtiyacı ve bu ihtiyacın teminindeki zorluğun etkili olduğu belirtildi. Kurum, hükümetin, dış finansman koşullarını daha iyi duruma dönüştürmek amacıyla, önlemler alabileceği ya da uluslararası resmi bir kaynaktan kaynak sağlayabileceğini bildirdi.

Ratingçiler itibar kaybetti

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, \”Özel sektörün 2009 kredi borcunun 31,2 milyar dolar olduğu açıklandı. Yani sorun özel sektörün borçluluğu. Türkiye\’de, kamunun IMF\’ye ihtiyacı yok. Özel sektörün ihtiyacı var\” dedi. Finansbank Ekonomisti İnan Demir ise \”Rating kuruluşlarının notları krizde itibarını kaybetti. S&P\’nin görünümü negatife çevirmesini çok önemsemiyorum ama görünümü negatife çevirmesindeki neden dikkate alınmalı\” diye konuştu.

Leave a Comment