Türkiye, 2050 yılında, dünyanın 9. büyük ekonomisi olacak.
Goldman Sachs\’ın tahminlerine göre, 2050 yılında, Japonya, Fransa, Almanya, İtalya ve Kanada gibi sanayileşmiş ülkeleri (G7) geçecek olan Türkiye\’nin, milli geliri 6 trilyon doları aşacak.
Uluslararası yatırım danışmanlık kuruluşu Goldman Sachs\’ın 2050 yılına ilişkin dünya ekonomik projeksiyonu raporu ve verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye, doğru politikaları uygulamayı sürmesi durumunda küresel ekonomideki yeni güç dengesi içinde yer alacak.
2050\’deki yeni dünya ekonomik düzeninde Çin, 70 trilyon dolarlık milli gelir düzeyiyle dünyanın en büyük ekonomisi olacak.
Çin\’i, ABD, Hindistan, Brezilya, Rusya, Endonezya, Meksika, İngiltere ve Türkiye izleyecek.
TÜRKİYE\’NİN MİLLİ GELİRİ 6 TRİLYON DOLARI AŞACAK
Dünyanın 12 en büyük ekonomisi arasında, Türkiye 9. sırada yer alırken, 2050 yılında, Japonya, Fransa, Almanya, İtalya ve Kanada gibi sanayileşmiş ülkeler Türkiye\’yi geriden takip edecek.
Halen 660 milyar dolarlık milli gelire sahip Türkiye\’nin, ilk aşamada 1 trilyon dolar, daha sonra da 6 trilyon dolar ile bugünün 9-10 katı büyüklüğündeki milli gelir düzeyini yakalayacağı ifade ediliyor.
Türkiye\’nin, kişi başına milli geliri ise 2024 yılına kadar, 20 bin ile 25 bin dolar düzeyine yükselecek. 2033 yılına kadar kişi başına milli geliri 30 bin doların üstüne çıkacak olan Türkiye\’de, kişi başına milli gelir, 2040 yılına kadar 40 bin doları geçecek ve 2050 yılında da 60-65 bin dolar düzeyine çıkacak.
Türkiye, Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Endonezya ve Meksika\’dan oluşan (E7), bu ülkelerin ekonomik büyüme hızları ise ABD, Avrupa Birliği, Grup 7 (G7) ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) büyüme hızlarını katlayacak.
Türkiye\’nin de içinde bulunduğu ülkeler, 2025\’te yakalayacakları sanayileşmiş ülkeleri, 2030 yılından itibaren geçmeye başlayacaklar.
Sanayileşmiş ülkeleri geçmeye başlayacak olan Türkiye ve diğer yükselen piyasalarda ulusal para birimleri de değer kazanacak. Bu ülkelerin ulusal para birimlerinin, yıllık ortalama yüzde 2-2,5 oranlarında değer kazanması bekleniyor.
TÜRKİYE, DÜNYA EKONOMİSİNİN İTİCİ GÜÇLERİ ARASINDA YER ALACAK
Rapora göre, Türkiye\’nin de içinde bulunduğu yükselen piyasalar, dünya ekonomisinin itici gücü ve ekonomik dengeleyicisi olacaklar.
Yükselen 7 piyasa, artan dış ticaret hacimlerinin yanı sıra, dünyada en çok yabancı sermaye çekecek ülkeler arasında da yer alacaklar.
Türkiye, BRIC olarak da isimlendirilen, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin\’in hemen arkasından, en büyük ekonomik hıza sahip ülkeler arasında yer alacak.
BRIC ülkeleri ve Türkiye\’nin, ekonomide ve hukukta yapısal reformlar gerçekleştirdiği ve yeni nesil reformlar sayesinde daha rekabetçi bir ekonomi haline geldiği, bunun da yüksek büyüme açısından önemli bir altyapı olduğu kaydediliyor.
Türkiye\’nin, Çin\’den sonra dünyanın en hızlı büyüme kapasitesine sahip ülkesi olduğunun belirtildiği raporda, bu grupta en düşük büyüme hızına sahip olan ülkenin Brezilya olduğu belirtiliyor.
Türkiye, Meksika ve Brezilya gibi ülkelerin, Çin, Hindistan ve Endonezya\’ya göre daha genç nüfus yapısına sahip olmaları nedeniyle, bu ülkelerin büyüme potansiyellerinin daha yüksek olduğu vurgulanıyor.
Goldman Sachs\’a göre, Türkiye\’nin ardından, Güney Kore, Mısır, İran, Pakistan, Vietnam, Filipinler ve Nijerya gibi ülkeler de hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alacaklar.
Raporda, Türkiye ile Güney Kore\’nin, sanayileşmiş ülkeleri geçme açısından daha büyük potansiyele sahip oldukları vurgulanıyor.
0 Comments.